miercuri, 12 martie 2014

Fluturi, Irina Binder

miercuri, martie 12, 2014 Scris de Cristina Niciun comentariu
Am ajuns să citesc "Fluturii" Irinei Binder dintr-o curiozitate vecină cu intriga. Luminița noastră a primit-o cadou și a sharuit-o pe facebook a încântare, iar Simona, prietena mereu acolo și ironică, m-a convins entuziastă să-i dau o șansă.
Pe scurt, "Fluturi" este o poveste frumoasă, scrisă prost. Prost editată, în varianta asta, cu greșeli ortografice muulte, mari și enervante! Și prost tehnic, în sensul de necizelare, fără artificii de structură sau pretexte care să constituie pilonii pe care să se construiască povestea. Doar un stil ascuțit de sincer, aproape de jurnal. Și poate tocmai de aici vine fluiditatea cu care vrei să afli cum se încheie triunghiul Irina- Matei- Robert, devenit pe alocuri patrulater, raportat la Angelo sau Alex.

"Dacă un om te iubește, va fi lângă tine, fără să-i ceri și fără să faci eforturi ca să-l păstrezi lângă tine. [...] Cred cu tărie că pierdem, pentru a primi ceva mai bun."

Multe astfel de reflecții personale conturează paginile celor două volume de "Fluturi", completate cu dialoguri care delimitează trunchiat situații relevante pentru evoluția raporturilor dintre personaje. Astfel, firul poveștii fluctuează între introspecții și acțiune, cu numeroase portretizări care reiau idei, fără a fi complementare pentru formarea unor profile, fără a dovedi preocupare egală în compoziția fiecărui personaj. E multă părtinire în construirea Irinei, nu știu dacă povestea este, de fapt, un jurnal, cert e că obiectivitatea nu e tocmai cuvântul cheie cu care parcurgi rândurile.
Acțiunea celui de-al doilea volumul rămâne suspendată într-un cadru care nu simetrizează debutul poveștii, ceea ce îmi sugerează că volumul al treilea este în curs de pregătire.Sau poate tocmai această discrepanță pentru a te fierbe puțin, pentru a te lăsa să filtrezi povestea citită prin propriile experiențe.
Și oricât de forțate ar fi anumite situații, ideea care gravitează în jurul fluturilor și cu care sunt total de acord: lucrurile se întâmplă cu un motiv.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu