joi, 10 mai 2012

Vama 2012- prima audiţie în Garajul Europa Fm!

joi, mai 10, 2012 Scris de Cristina Niciun comentariu

     Pe 8 mai, în Garajul Europa Fm, formaţia Vama şi-a scos la înaintare pentru prima audiţie noul material 2012. Acest exerciţiu de sinceritate realizat în faţa a 40 de invitaţi, cei mai mulţi din sfera online-ului, nu a fost unul live, dar a fost substanţial în naturaleţe şi a mijlocit pentru două ore accesul la munca din spatele produsului proaspăt finalizat. Tudor Chirilă ne-a avertizat încă de la începutul întâlnirii să ne detaşăm de conceptul Vama Veche şi să dăm credit componenţei actuale, mai ales că membrii au reuşit să se apropie şi să se cunoască mai bine. Am aflat că piesele au avut denumiri temporare inedite ( "Copilul care aleargă către mare"- Run Run, "Post iubire"- Veselie) sau că materialul va fi tradus în engleză, în vederea difuzării şi pe alte posturi de radio.


     În timp ce melodiile albumului au rulat consecutiv, întrerupte doar de intervenţiile explicative, Tudor s-a comportat ca mezinul  răsfăţat al formaţiei: lovea aerul cu mâna dreaptă în mişcări energice de toboşar şi îl cuprindea ulterior între degete, prinzând corzi imaginare în acordurile dorite. Făcea grimase simpatice, ca şi cum s-ar fi chinuit să atingă o notă mai înaltă sau zâmbea larg, animat de trăiri interioare.
     Ritmuri amestecate, dar energice, mesaje vechi îmbrăcate în rime noi, cuvinte simple surprinzând atât de firesc emoţii comune. Versuri vesele despre speranţă, epidemii de sentimente şi vaccinuri care salvează lumea prin iubire. O melodie atent orchestrată, fără şanse de difuzare publică prin complexitatea ei, altele mergând cu mesajele în sfera temelor inepuizabile din repertoriul trecut al lui Chirilă: oraşul (încă greşit) în care trăim, sexul salvator din relaţii sau eşecul lor, fata (în boxeri şi tricoul alb), sufletele pierdute. Toate aceste detalii au surprins audienţa, au generat bătăi susţinute din picior şi zâmbete generale în Garajul transformat atât de inedit într-un spaţiu prietenos.
     Nici nu aş şti să menţionez piesa care mi-a plăcut cel mai mult după această singulară audiţie. Prima alegere ar fi “Fata în boxeri şi tricoul alb”, nu pentru titlul oarecum explicit al melodiei, cât pentru complicitatea de cuplu atât de natural surprinsă, acea complicitate care se construieste din emotii progresive şi conotaţii personale, dar cumva general valabile. Acea complicitate pe care unii dintre noi o pierdem atât de uşor. "Post iubire" e la extrema cealaltă, dar are acelaşi tip de versuri jucauşe care îţi provoacă reacţii. Urmează, în ordine neordonată, “Faust şi Mefisto” şi “Departe”. Alegerile de mai sus nu exclud potenţialul restului melodiilor. Mă cuprinde retrospectiv un val de energie amintindu-mi de naturaleţea unor oameni care îmbină atât de frumos succesul cu satisfacţia personală, fără compromisuri, fără intenţia de a se alinia vreunei etichete!
     În loc de încheiere, dăcă v-am făcut curioşi, e bine să ştiţi că albumul “2012” apare pe 16 mai cu Gazeta Sporturilor, iar concertul de lansare are loc pe 28 mai la Sala Palatului!

Tracklist 2012:
1. Regatul meu pe un vis
2. Epidemie de iubire
3. Între cer şi trecut
4. Post iubire
5. Departe
6. Copilul care aleargă catre mare
7. Cântec de găsit
8. Fata în boxeri şi tricoul alb
9. Declar pierdută ţara
10. Să facem sex
11. Faust şi Mefisto
12. Rolul Soarelui
13. Ultimul Om
14. Să dansăm

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu