miercuri, 30 mai 2012

Cultura face diferența

miercuri, mai 30, 2012 Scris de Cristina 7 comentarii

     Prioritar pe dinăuntrul unui individ, dar se reflectă exhaustiv în afară. Din păcate, nu e un accesoriu la vedere, un brizbriz colorat care să ia ochii într-o societate în care ne confruntăm cu lipsuri materiale și mai ales cu o criză de identitate și valori. Cultura e mai mult decât un moft de-o vară sau un trend de sezon.
     Cultura te transfigurează și te aruncă din platitudine sufletească într-un vârtej emoțional, îți trezește simțuri și naște frământări. Fie că e vorba de o piesă de teatru, o replică dintr-o carte sau un film, o pictură sau un concert, actul respectiv te incită la dialog cu sinele, îți conferă un teren alunecos din care nu te mai poți salva decât prin alte infuzii asemănătoare. Setea de frumos devine dependență și leagă rod emoțional, pe fondul cotidianului anost sau gri sau încărcat cu mici victorii personale. Ca pe un drum cu intersecții sau ca într-o vitrină cu obiecte promoționale, totul tine de nevoi și de alegerea de a-ți trăi viața dincolo de limita subzistenței, dincolo de traseul casă-birou și teancul de facturi lunare. Alegerea de a trăi frumos.

     Cultura cizelează gusturi, stilizează caractere și excită demonii cunoașterii. Nu de puține ori scoate privitorul din aria de confort personal, trezindu-i interiorul măcinat de derizoriul zilnic, ridicându-l din superficialitate și concret. Licăririle interioare se raportează permanent la schimbările planului material.
     Accesul la frumos costă, dar cultura rămâne o investiție pe termen lung, cu beneficii nepalpabile, dar măsurabile în termenii bunului simț. Dinamica intelectuală nu este, prin evoluție, decât preludiul unei dominări care, în cele din urmă, va sfida actualitatea efemeră a statutului câștigat numai prin mijloace pecuniare. Cultura nu se cumpără cu bani, dar se întreține cu investiție emoțională.
    ***
     Sunt studentă la medicină, prin urmare sursele de finanțare se rezumă la bugetul familiei, din lipsă de timp și posibilități de part-time job-uri. Însă am profitat de oportunitățile studenției și, devenind  voluntar în asociații de profil, m-am bucurat o perioadă frumoasă de timp de acces gratuit la evenimente culturale și reprezentații teatrale, prin intermediul cărora am descoperit pasiunea pentru dramaturgie și în special gustul teatrului contemporan, lipsit de convențiile clasice. Teatrul a fost un mijloc ce m-a pus față în față cu mine, mi-a zdrobit din monștrii ignoranței și mi-a generat un flux efervescent de descifrare a sensurilor și a conotațiilor.

      ***
     Textul este scris la oferta Cristinei Bazavan, care caută un corespondent la Festivalul Internațional de Teatru Sibiu. Și pentru că îmi doresc să fiu eu acea persoană, am scris pledoaria de mai sus pornind de la tema festivalului "Cultura face diferența", care se suprapune, totodată, unui crez personal. 
  

7 comentarii:

  1. Si mie. Desi nu am castigat eu...

    RăspundețiȘtergere
  2. felicitari. au fost 2 articole care mi-au placut mult. al tau si al lui adi. din pacate insa sortii au ales alt corespondent..:(

    RăspundețiȘtergere
  3. Iti multumesc pentru vizita, Giovana, te mai astept pe plaja mea. Poate datile viitoare va fi cu mai mult noroc din partea sortilor. Si a juratilor!

    RăspundețiȘtergere
  4. de cand cu articolul ala, te citesc constant. si aici si pe fb:)
    p.s. in ciuda ghinionului de la concurs, mai sunt 2 zile de festival. hai la sibiu, deci!:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu a fost posibil. :)
    Inteleg ca tu ai impresii de la locul faptei?

    RăspundețiȘtergere
  6. da, pentru ca sunt sibianca. asa ca m-am bucurat din plin de festival.

    RăspundețiȘtergere